WELCOME TO LOCOEMON's SITE ⇨ +Follow | Dashboard
hey dearest readers ♥










judgemental?
Thursday, June 26, 2014 | Thursday, June 26, 2014 | 0 comments
sejak aku masuk u ni, mcm2 orang aku jumpa. sakai, baik, cantik, handsome, tinggi , pendek, selekeh, nerd... dan aku juga jumpa this type of people  => JUDGEMENTAL . bersepah ok.

sini aku nak bagitahu, memang setiap orang ade sikap yg selalu nak judge org mcm tu mcm ni even kau bertudung labuh tutup litup.  i mean, tipu lah kalau tak pernah terlintas even dlm fikiran sekali pun pkataan "asal dia ni mcm ni?" "dia ni mesti bla bla bla" ... ehhh , takpernah terlintas? serious? sejak lahir ke apa? ok kau tipu... takda org sempurna sampai tak terfikir bnda mcm ni.. kenapa aku nak ckp pasal bnda ni? sbb aku dikelilingi orang yg mcm ni.. bukan sorang dua tapi ramai. aku bukan nak kata aku tak judgemental, aku pun manusia biasa jugak. tapi takdalah sampai tahap nak judge "org ni tak baikk, jgn kawan dgn dia" " dia ni annoying, semua org tak suka" "tgk lah bju dia, seksi. mesti solat tunggang langgang". seriously, kita siapa??? layak ke kita nak hakimi orang mcm tu? amalan kita dah cukup baik ke? let me tell you lah kan, sebelum kita judge atau timbulkan perasaan tak suka or menyampah dkt org tu, cermin diri dulu. kau tu da ckup baik? solat kau teratur? cukup 5 waktu? kau yakin yg org tak rasa yang kau pun annoying jugak?? yg aku heran , org tu tak usikk pun kau, kau menggelabah pulak nak judge dia kan...serious ehh, tak bijak ya cara kau tuu .nampak sgt kau mcm dengki dgn kelebihan org lain atau kau da rasa kau lagi baik dari dia.. semua manusia ada kekurangan . even org tu tak elok atau apa sekalipun, kalau nak judge, judge sendiri dah la. jgn nak racun otak org lain sekali. kita hidup bukan nak bermusuh kan.. buat baik dgn orang selagi masih sempat ni... biar org selesa berkawan dgn kita... biarlah org tak suka atau judge kita, tp jgn sekali kali buat org . barulah nampak perbezaan kita dgn  mereka.. pls lahh people, mentality tu jaga.. hidup kenalah ade positiviti, jangan lah nak negativiti je selalu.. buat musuh je pandai kan kau ni.. ingat, tak semua org suka kita, jadi pandai2 bwk diri dan BEHAVE..aku pun tak sempurna, ini sekadar perkongsian . terasa nak luahkan dkt sini.. i'm just sick with this kind of ppl.. assalamualaikum.

thanks for reading . much love ❤


Older Post | Newer Post