WELCOME TO LOCOEMON's SITE ⇨ +Follow | Dashboard
hey dearest readers ♥










tutorial - header transparent guna photoshop
Tuesday, January 24, 2012 | Tuesday, January 24, 2012 | 0 comments
haihai assalamualaikum :) ni adalah tutorial pertama saya . . #nakjugak ! hehe . okay mehh meh kita belajar cara buat header guna photoshop mehh . pada sesapa yg takdaa photoshop , boleh guna cara --- > ini . kalau nak guna photoshop jugak , boleh download kat sini . okay lets start XD .
langkah pertama , klik dekat photoshop(yg dah download) and pergi dekat file > new
and akan jadi macam ni lepastu setup sendiri lahh size nya . then tekan okay :)langkah kedua , lepas dahh tekan okay , korang pergi kat file > open macam kat bawah ni



then korang pilih lah gambar korang . . lepastu , kat tepi tu ada tulis background kan , korang right click then tekan duplicate layer :)

then , korang tekan jea 'okay' . . okay ? hihi .
langkah seterusnya ,

korang tekan kat anak panah kat gmbar atas ni . nampak takk ? korang tekan supaya mata kecik tu hilang okay :)



lepastu korang klik kat eraser tool tu haaa . nampak kan sayang ? hihi . . then korang padam lahh biar nampak gambar yg korang nak jea :)

then , , lepas dah padampadam . korang klik kat move tool tu then korang move kat tab yg korang dah setup size tu . paham tak ni ? #aku pun dah pening XD

lepastu dia jadi macam kat bawah ni . .

then korang klik kat tempat anak panah tu . . lepatu korang boleh tulistulis . kalau nak tulisan yg lebih menarikk , klik sini sayangku :D .

okay now dah jadi . . korang boleh save . tapi bukan save as tau . . korang tekan kat yg biru tu haa

nampak tak dia tulis 'save for web & devices...' ? korang klik situ . . then dia akan save :)

and lastly korang upload gambar korang ni kat photobucket lepastu bolehh ambik link dia kat situ . . dahh selesai . . easy kann ? err , kalau ada tersilap , mohon maaf yea . ^_^ selamat mencuba .

created by chak :)

thanks for reading . much love ❤


Older Post | Newer Post