WELCOME TO LOCOEMON's SITE ⇨ +Follow | Dashboard
hey dearest readers ♥










Kawan ke bukan....
Friday, October 10, 2014 | Friday, October 10, 2014 | 1 comments
Tak semua kawan kita tu betul-betul kawan kita. kenapa aku ckp macam tu? sebabnya tak ada yang kekal selamanya dalam dunia ni. Dia mungkin kawan kau hari ni, tapi bukan esok. satu cara nak tahu dia betul-betul kawan kau ialah bila kau susah kau tengok lah berapa kerat je yang datang nangis dengan kau, susah sama-sama dengan kau, happykan kau, cuba tolong kau even sikit. aku jamin dalam 10 org kawan kau tu, tak sampai separuh datang tolong. ada mcm2 jenis kawan dalam dunia ni yang tak boleh dipanggil kawan..

  1. hipokrit: depan kau dia umpama malaikat. puji kau menggunung.. ckp baik2 and buat mcm kau kawan baik dia sampai kau percaya dia.. tp dekat belakang kau, dialah raja segala setan. bukan main megutuk mcm kau bukan kawan dia. nampak betul dia benci kau.. 
  2. iri hati: tak boleh nampak kau lebih sikit dari dia, mulalah jaja cerita pasal kau dekat orang lain. tokok tambah sana sini. de pan kau buat muka innocent.
  3. batu api: pantang nampak kau baik dengan org lain, mulalah api api kan. depan orang tu ckp buruk pasal kau, depan kau ckp buruk pasal org tu sampai korang gaduh tak bertegur. maka puaslah hati dia.
  4. copycats: apa kau ada semua dia nak. kau ada baju tu, dia pun nak baju tu. kau make up dia nak make up. kau ada beg baru dia nk beg baru. rimas kann. 
  5. perampas: janganlah tayang boyfriend ke girlfriend ke depan kawan mcm ni. lagi2 kalau bf/gf tu handsome n lawa. tak selamat kau nanti. memang dia cuba carasss. dalam diam2 dia follow twitter/insta/fb bf/gf kau tu... konon lah dia tu kawan kau so mestilah kena kenal sapa bf/gf kau.. KONON. 


thanks for reading . much love ❤

judgemental?
Thursday, June 26, 2014 | Thursday, June 26, 2014 | 0 comments
sejak aku masuk u ni, mcm2 orang aku jumpa. sakai, baik, cantik, handsome, tinggi , pendek, selekeh, nerd... dan aku juga jumpa this type of people  => JUDGEMENTAL . bersepah ok.

sini aku nak bagitahu, memang setiap orang ade sikap yg selalu nak judge org mcm tu mcm ni even kau bertudung labuh tutup litup.  i mean, tipu lah kalau tak pernah terlintas even dlm fikiran sekali pun pkataan "asal dia ni mcm ni?" "dia ni mesti bla bla bla" ... ehhh , takpernah terlintas? serious? sejak lahir ke apa? ok kau tipu... takda org sempurna sampai tak terfikir bnda mcm ni.. kenapa aku nak ckp pasal bnda ni? sbb aku dikelilingi orang yg mcm ni.. bukan sorang dua tapi ramai. aku bukan nak kata aku tak judgemental, aku pun manusia biasa jugak. tapi takdalah sampai tahap nak judge "org ni tak baikk, jgn kawan dgn dia" " dia ni annoying, semua org tak suka" "tgk lah bju dia, seksi. mesti solat tunggang langgang". seriously, kita siapa??? layak ke kita nak hakimi orang mcm tu? amalan kita dah cukup baik ke? let me tell you lah kan, sebelum kita judge atau timbulkan perasaan tak suka or menyampah dkt org tu, cermin diri dulu. kau tu da ckup baik? solat kau teratur? cukup 5 waktu? kau yakin yg org tak rasa yang kau pun annoying jugak?? yg aku heran , org tu tak usikk pun kau, kau menggelabah pulak nak judge dia kan...serious ehh, tak bijak ya cara kau tuu .nampak sgt kau mcm dengki dgn kelebihan org lain atau kau da rasa kau lagi baik dari dia.. semua manusia ada kekurangan . even org tu tak elok atau apa sekalipun, kalau nak judge, judge sendiri dah la. jgn nak racun otak org lain sekali. kita hidup bukan nak bermusuh kan.. buat baik dgn orang selagi masih sempat ni... biar org selesa berkawan dgn kita... biarlah org tak suka atau judge kita, tp jgn sekali kali buat org . barulah nampak perbezaan kita dgn  mereka.. pls lahh people, mentality tu jaga.. hidup kenalah ade positiviti, jangan lah nak negativiti je selalu.. buat musuh je pandai kan kau ni.. ingat, tak semua org suka kita, jadi pandai2 bwk diri dan BEHAVE..aku pun tak sempurna, ini sekadar perkongsian . terasa nak luahkan dkt sini.. i'm just sick with this kind of ppl.. assalamualaikum.

thanks for reading . much love ❤


Older Post